Rabu, 04 November 2020

Soal Bahasa Inggris Taruna Nusantara

Soal Bahasa Inggris Taruna Nusantara

 


Bahasa Inggris merupakan salah satu Tes potensi akademik(tpa) untuk seleksi akademik masuk polri. untuk tes seleksi akademik masuk calon brigadir materi yang di ujikan masih seputar materi standar tingkat/level smp dan sma, sedangkan untuk calon taruna/i akpol materi yang diujikan sudah selevel toefel/ielts. Contoh soal masuk sma taruna nusantara berikut ini adalah contoh soal masuk sma taruna nusantara

 

Teks untuk menjawab soal nomor 1 sampai nomor 4.

 

There appears to be increasing numbers of children who specialize in a single sport at an early age. The lure of a college scholarship or a professional career can motivate young athletes to commit to specialized training regimens at an early age. However, the American Academy of Pediatrics recommends avoiding specializing in one sport before puberty.

Once puberty begins, both boys and girls go through their adolescent growth spurt (AGS). The change and the age at which they occur can have an impact on a child’s sports performance. Going through this can have a significant impact on athletic performance in both positive and negative ways. Increases in body size, hormones, and muscle strength can improve athletic performance. Nevertheless, there may be a temporary decline in balance skills and body control during the AGS. Quick increases in height and weight affect the body’s center of gravity. Sometimes, the brain needs to adjust to this higher observation point. As a result, a teen may seem a little clumsy.

This phase is especially noticeable in sports that require good balance and body control (e.g. figure skating, diving, gymnastics, basketball). In addition, longer arms and legs can affect throwing any type of ball, hitting with a bat, catching with a glove, or swimming and jumping. Coaches that are aware of the AGS can help reduce athletic awkwardness by incorporating specific aspects of training into practice sessions.

 

1. Topik: Reading Comprehension

Subtopik: Specific Information

Konsep: Synonym

 

The word “lure” in paragraph 1 is closest in meaning to . . .

 

a.plan

b.illusion

c.chance

d.appeal

e.thought

Kunci Jawaban Soal Bahasa Inggris Taruna Nusantara: D

 Pembahasan Soal Bahasa Inggris Taruna Nusantara:

Soal ini menanyakan sinonim atau kata yang memiliki arti yang sama dengan lure. Kata lure memiliki arti “daya pikat”. Coba kita perhatikan arti dari masing-masing pilihan jawaban; plan berarti “rencana”, illusion berarti khayalan, chance berarti “kesempatan”, appeal berarti “daya tarik” dan thought berarti “pikiran”.

 

 

2. Topik: Reading Comprehension

Subtopik : Specific Information

Konsep : Referent

 

 The word “this” in paragraph 2 refers to . . .

 

a.age

b.impact

c.puberty

d.change

e.occurrence

Kunci Jawaban Soal Bahasa Inggris Taruna Nusantara: C

 Pembahasan Soal Bahasa Inggris Taruna Nusantara:

Soal ini menanyakan apa yang dirujuk oleh kata this yang terdapat pada paragraf kedua. Untuk menjawab pertanyaan seperti ini, kita bisa perhatikan kalimat yang mengandung kata this di dalamnya dan juga kalimat sebelumnya atau bahkan dua kalimat sebelumnya jika informasi yang diminta tidak dapat ditemukan di paragraf yang mendahuluinya.

Pada paragraf kedua, kalimat yang mengandung kata this dan kalimat sebelumnya adalah Once puberty begins, both boys and girls go through their adolescent growth spurt (AGS). The change and the age at which they occur can have an impact on a child’s sports performance. Going through this can have a significant impact on athletic performance in both positive and negative ways.

(Saat pubertas mulai berjalan, baik anak laki-laki maupun perempuan melalui percepatan pertumbuhan remaja. Perubahan dan usia dimana dapat berdampak pada kinerja olahraga mereka. Melalui hal ini dapat memberikan dampak yang signifikan pada kinerja atletik mereka baik secara positif atau negatif). Hal yang dimaksud dapat memiliki dampak negatif maupun positif adalah pubertas.

 

3. Topik : Reading Comprehension

Subtopik : Specific Information

Konsep : Paraphrase

 

Which sentence is closest in meaning to the last sentence in paragraph 3?

 

A.By designing training founded on the knowledge of AGS, trainers can be more  aware of possible difficulties in sports.

B. With practice that prevents children from performing awkwardly, trainers can assist children through this growth phase.

C. To help children perform with more ease, trainers should consider the effects of puberty when designing a training routine.

D. Without considering the physical changes undergone by children, trainers cannot prevent them from having difficulties when training.

E. Since identifying potential problems during children’s phase of AGS is necessary to eliminate clumsiness, trainers can do this before training begins.

Kunci Jawaban Soal Bahasa Inggris Taruna Nusantara: B

 Pembahasan Soal Bahasa Inggris Taruna Nusantara:

Soal ini menanyakan tentang kalimat manakah yang memiliki makna sama dengan kalimat terakhir pada paragraf ketiga. Kalimat yang dimaksud adalah Coaches that are aware of the AGS can help reduce athletic awkwardness by incorporating specific aspects of training into practice sessions.

Dari kalimat ini dapat disimpulkan bahwa kalimat ini menjelaskan pelatih yang bersedia membantu mengurangi kecanggungan pada saat latihan. Dengan kata lain, melalui latihan yang dapat mencegah anak-anak merasa canggung ini, pelatih dapat membantu mereka melewati fase pertumbuhan ini.

 

4. Topik: Reading Comprehension

Subtopik: General Information

Konsep: Main Idea

 

The most appropriate title for this passage is..

 

A.Adolescent Growth Spurt and Sport

B. Effects of Puberty on Sports Performance

C. The Rising Popularity of Sports among Children

D. The Impact of Poor Balance and Body Control

E. The Side Effects of Specializing in Sports of Children

Kunci Jawaban Soal Bahasa Inggris Taruna Nusantara: B

 

Pembahasan Soal Bahasa Inggris Taruna Nusantara:

Soal ini menanyakan judul yang paling tepat untuk teks di atas. Pada teks tersebut, penulis memaparkan tentang dampak pubertas terhadap performa olahraga pada anak-anak, baik laki-laki maupun perempuan. Penulis juga menjelaskan beberapa dampak fisik yang dapat dialami oleh anak-anak saat mereka mengalami pubertas dan bagaimana hal tersebut dapat berpengaruh pada performa olahraga. Maka dari itu dapat disimpulkan bahwa judul yang paling tepat untuk teks diatas adalah pengaruh pubertas terhadap kinerja olahraga.

 

Soal Bahasa Inggris Taruna Nusantara

Teks untuk menjawab soal nomor 5 sampai nomor 9!

 

Borobudur, Hindu-Buddhist temple, near magelang on the island of java in Indonesia. Built in the 9th century under the Sailendra dynasty of Java, it was abandoned in the 11th century and partially excavated by archaelogists in the early 20th century. Influenced by the Gupta architecture of India, the temple is contructed on a hill 46 m (150 ft) high and consist of eight steplike stone terraces, on the top of the other.

 

The first five teracces are square an sorrounded by walls adorned with Buddhist sculpturein bas relief; the upper three are circular, each with a circle of bell-shaped stupas (Buddhist shrines). The entire construction is crowned by a large stupa at the center of the circle. The way to the summit extends through some 4.8 km (some 3 miles) of passages and stairways. The design of borobudur, a temple-mountain symbolizing the stucture of the universe, influenced temples built at Angkor, Cambodia. Borobudur was rededicated as an Indonesian national reclamation, aided by the United Nations.


5. What is the purpose of text above ? 

A. To tell the readers what should or should not do

B. To describe particular quality of something or someone

C. To show how something works

D. To tell someone’s past experience

  

6. What’s the shape of the first five terrraces of borobudur ?

 A. Cylindrical

B. Circular

C. Square

D. Rectangle


7. The word entire can be replaced with … 

A. Whole

B. Top

C. Entrance

D. Part of

 

8. What does the word abandoned mean ?

 A. Destroyed with a purpose

B. Buried to make it disappear

C. Decorated for the home of Gods

D. Left alone without being cared for


9. What affected Borobudur ?

A. Temples at Angkor, Cambodia

B. Gupta architecture of India

C. The united nation

D. Sailendra dynasty


10. They study hard and never put off   The phrase put off  means …

A. Delay

B. Cancel

C. Refuse

D. Avoid


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Nusantara Sma Magelang Masuk Taruna Syarat

Maaf, itu saja yang bisa saya share. semoga bermanfaat bagi adik-adik dan bapak/ibu guru yang akan membimbing siswa/i nya untuk bisa masuk s...